IMNEX HOUTEN PALLETS

IMNEX HOUTEN PALLETS

Steeds meer landen stellen eisen aan houten pallets, stuw – en verpakkingsmaterialen die hun land binnenkomen. De nieuwe wereldstandaard Fytosanitaire Maatregelen Houten Verpakkingen (FAO ISPM no. 15) is in maart 2002 ingevoerd (met een aanpassing in 2006) om een einde te maken aan de wereldwijde handelsbelemmeringen, als gevolg van de wirwar aan importrestricties voor houten verpakkingen. In ISPM no. 15 (International Standards for Phytosanitary Measures) is onder meer beschreven dat houten verpakkingen moeten zijn behandeld om verspreiding van ongedierte (zoals bijvoorbeeld het dennenaaltje, syrexwesp) te voorkomen.

IMNEX biedt een breed assortiment ISPM-15 export proof pallets. Al onze nieuwe pallets zij geproduceerd  volgens ISPM-15 norm en ondergaan verplichte hitte behandeling (HT – Heat Treated) en zijn dus geschikt voor export naar landen buiten de EU.  Ook verkopen wij gebruikte pallets die HT zijn behandeld en kunnen voor uw exportzendingen gebruikt worden.

Behalve pallets met de standardafmetingen levert IMNEX ook maatwerk pallets die geschikt zijn voor export.

UITVOERING & BEHANDELINGSNORM

ISPM 15 (International Phytosanitary Measure 15) is een fytosanitaire regeling opgesteld door de International Plant Protection Convention in maart 2002 met een aanpassing in 2006. De regeling beschrijft de behandeling van hout dat ingezet wordt in het internationale verkeer van goederen met als doel het doden van alle parasieten in het hout.

De ISPM 15 beschrijft de behandelingsmethoden waarmee het hout behandeld moet worden zodat zeker is gesteld dat er geen schadelijke organismen meer in het hout aanwezig is. Het hout wordt gecertificeerd met een opdruk met het ISPM 15-logo alsook het land van herkomst. Gecertificeerd hout dat wordt hergebruikt of na reparatie moet opnieuw gecertificeerd worden.

Voor houten pallets betekent de ISPM15 eis dat iedere pallet die buiten de Europese Unie geëxporteerd of geïmporteerd wordt een Heat Treatment (HT) of Dielectric Heating (DH) behandeling dient te ondergaan.
Heat Treatment is een hittebehandeling.  De pallets worden verhit totdat er gedurende een periode van minimaal 30 minuten een kerntemperatuur van 56ᵒC of hoger is bereikt.

Na de behandeling krijgt de pallet het IPPC merkteken.

De IPPC-richtlijn of richtlijn 1996/61/EC staat voor Integrated Pollution Prevention and Control, geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging.

Zendingen met verpakkingshout dat is behandeld conform ISPM 15 hebben geen (fytosanitair) certificaat of plantenpaspoort nodig. Houten verpakkingen die voorzien zijn van het IPPC-merkteken bieden de garantie dat ze voldoen aan de eisen conform ISPM 15. Een apart behandel- of ander certificaat behoeft dan ook niet te worden verstrekt.

Het IPPC-merkteken heeft de volgende kenmerken:

  • NL ISO landcode (NL)
  • 000 3-cijferig registratienummer van behandelaar
  • HT / DH Behandelingswijze: Heat Treatment (HT), Dielectric Heating (DH)

De levensmiddelen-, farmaceutische-, papierindustrie en vele andere industrieën gebruiken gedroogde pallets om te voorkomen dat er vocht wordt overgedragen van het hout naar het product, maar ook om schimmel en verrotting tegen te gaan en om de kwaliteit van het product tijdens het transport te behouden. Op verzoek van de klant kan IMNEX pallets leveren die gedroogd zijn tot W=18%.

EPAL is een non-profit-organisatie en heeft als doelstelling om, met zo min mogelijk middelen, binnen Europa een poolsysteem (Europese Pallet Pool) te creëren, de kwaliteit en kenmerken van de ruilpallets constant, en deze europallets zijn herkenbaar door middel van het merkteken EPAL. Tevens richt EPAL zich op het tegengaan van vervalsing van deze europallets.

Om te garanderen dat de roulerende europallets kwalitatief hoogwaardig zijn, mag het merkteken EPAL niet zomaar op een europallet worden aangebracht. Een producent of reparateur mag deze beschermde tekens slechts aanbrengen, en daarmee een EPAL-pallet produceren of repareren, als er door EPAL een licentie is verleend.

De europallets worden gemaakt volgens de UIC 435-2 norm en gerepareerd volgens de UIC 435-4 norm.

Kenmerken:

  • De EUR-poolpallets moeten aan de blokken van beide lange zijden van de volgende tekens voorzien zijn: op het rechter hoekblok het beschermde symbool EUR . Op het middelste blok conform de IPPC-richtlijn de aanduiding ISPM 15 evenals het symbool van het erkende spoorwegbedrijf en de productiecode op het linker hoekblok het merkteken van de European Pallet Association EPAL.
  • De productiecode 000-0-00 geeft in de eerste groep (cijfers/letters) de erkende fabrikant aan, in de tweede groep worden de laatste cijfers van het jaar en de maand van fabricage aangegeven.
  • Alle door EPAL gekeurde EUR-poolpallets zijn voorzien van een keuringskram met het EPAL-kwaliteitskeurmerk.
  • Na reparatie worden de door EPAL gekeurde EUR-poolpallets voorzien van de speciale EPAL-reparatiespijker.
  • De merktekens moeten volledig worden ingebrand.

IMNEX biedt enkel EPAL pallets van de erkende / gelicenseerde EPAL producenten.

IMNEX HOUTEN PALLETS BROCHURE

Not sure which solution fits your business needs?